szo. dec 3rd, 2022

Sekiranda Tyson Kaboddy barátom Ugandában él, az ő történetét ismerhetitek meg.

Pályafutását még fiatalon kezdte, mint nehézsúlyú bokszoló, sikert sikerre halmozott, míg egészségi állapota el nem kezdett romlani. A több éves megterhelő munka és a folyamatos versenyzés felőrölte egészségét, szép lassan leépülni látszott immunrendszere, ízületi és izomfájdalmak gyötörték.

Egészsége visszaállítása érdekében mindent megpróbált, de javulást csupán akkor kezdett tapasztalni, amikor a fitnesz, mint életmód belépett az életébe, így váltott a bokszolásról a testépítésre.

Tapasztalatait és történetét sokakkal megosztotta Kampalában, Uganda fővárosában, majd barátjával Kateregga Dalvinnal úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy közösségi edzőtermet, hogy az a sport aminek ő is köszönheti egészségét mindenki számára elérhetővé váljon.

Nagyon nehezen indultak neki a terem kialakításának, szegény környéken, szegényes körülmények között, csupán néhány darab rozsdás fogaskerékből és kazánlemezből készült súlyzóval és házilag gyártott berendezésekkel kezdtek, egy romos, poros, szellőzés nélküli épületben.

Azóta is rendszeresen próbálják bővíteni a készletet és javítani a körülményeket, de ez nagyon nehéz.

Saját tőkéből, adományokból és abból a minimális pénzből tudják fenntartani a termet, amit a tagok biztosítanak hozzájárulásként. Szerencsére az ide járók nagyon figyelnek egymásra és a berendezésre, tudják, hogy ez csak értük van és nem lenne hova menniük ha bármi történne.

Ennek is köszönhető, hogy a város egyetlen közösségi terme jelenleg is több mint száz állandó taggal büszkélkedhet, tagjaik odaadóan űzik a sportot és a körülmények ellenére nap mint nap telt házzal üzemelnek.

A döngölt-föld padlót és a roskatag falakat fokozatosan javítgatják, jelenleg már ott tartanak, hogy sikerült leburkolniuk tatami kockákkal a helységet és beszereztek néhány valódi rudat és tárcsát.

Tyson elmondása szerint elsősorban azért csinálták ezt az edzőtermet, hogy segíthessenek másokon, hisz ő és barátja már szereztek elég elismerést maguknak korábbi sportjukban, valamint rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és hírnévvel ahhoz, hogy nyugodt szívvel irányíthassák az edzőtermet és az itt sportolókat.

Az egyéb termekhez hasonlóan, mint a nagyvilágban bárhol, a Kaboddycom is lehetőséget ad a fiataloknak a kitörésre a kampalai szegénynegyed alvilágából. Amellett, hogy menedékként szolgál, új életcélt is ad a testedzésen keresztül a fiataloknak, hiszen biztonságot és hasonló gondolkodású, jó társaságot biztosít a sporton keresztül tagjainak.

A teremben morális jellemfejlődésen is átesnek a tagok, különösen odafigyelnek arra, hogy a fiatalok viselkedése és illemtudása is fejlődjön az edzőtermen belül, hiszik, hogy ezen keresztül tudják hosszú távon csökkenteni a bűnűzést, az erőszakos cselekményeket városukban.

A környéken van ugyan még egy előkelő edzőterem, de azt az árak és a klubtagság miatt csupán a jómódúak tudják megengedni maguknak. Ugandában óriási társadalmi különbségek vannak, ennek ellenére a kaboddycom egy valódi közösségi teremé vállt Kampalában, amely minden társadalmi osztály számára nyitva áll.

Sekiranda Tyson és Kateregga Dalvin minden segítséget szívesen fogad, a cikk alján lévő elérhetőségeken vagy rajtunk keresztül bárki felveheti velük a kapcsolatot. 

Galéria:

Sekiranda Tyson és Kateregga Dalvin

Lakcím: Kampala Uganda

Email: kaboddycomgym@gmail.com

Telefon:

+256-772660806

+256-774446578

+256-702390623

(Kovács)

 

By koko