Kombucha

Kombucha

Kínában a hallhatatlanság italaként tartják számon a kombucha gombatársulásból –a kombucha teagomba háromféle élesztőgomba és baktériumok közössége– készülő teát, ami valóban igazi életelixír: az egyik leghatékonyabb immunerősítő, méregtelenítő és bélflóra helyreállító, lassítja az öregedést, segít megelőzni a rákot és az ízületi megbetegedéseket. Nagy mennyiségben termel enzimeket, B-vitaminokat és C-vitamint, antibakteriális hatásának köszönhetően elpusztítja a káros baktériumokat. Nem véletlen, hogy Kirgíziában, ahol nagyon magas a száz évnél idősebbek aránya, a lakosság jelentős része naponta legalább 3 dl. kombucha teát iszik.  A teagomba ősrégi népi- és házi szer.  Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol “Mennyei teaként”, sőt “Az örök élet itala”-ként említik.
Nevei: mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.

Gyógyhatásai

A kombucha, vagy más néven mandzsúriai gombából készített teát Kínában évezredek óta használják a gabonák és zöldségek erjesztésére annak érdekében, hogy az ételeket tápanyagokban gazdagabbá, egészségesebbé tegyék. Rendkívül hatékony méregtelenítő, a kombucha teában található laurinsav és glükoronsav megtisztítja a májat a toxinoktól, valamint megköti a nehézfémeket. Fokozza a zsírszövetek lebontását, és helyreállítja az anyagcserét, ezért nagyszerű kiegészítője a fogyókúrás diétáknak. A kombucha tea egészségvédő tulajdonságai közül az egyik legfontosabb bélflóra regeneráló hatása: ha ugyanis felborul a bélflóra egyensúlya, emésztési zavarok lépnek fel, valamint gyengül a szervezet ellenálló képessége. Utóbbi oka, hogy az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik, ezért működését alapvetően meghatározza a bélflóra állapota. Antioxidáns vitaminjai az immunrendszer erősítése mellett megszüntetik a magas vérnyomást, és az érfalakat is óvják, ezáltal hozzájárulnak a keringési megbetegedések kivédéséhez. Mivel a kombucha tea csökkenti az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét, az érelmeszesedés megakadályozására is alkalmazható. Ajánlott légúti panaszok, asztma, vastagbélgyulladás és prosztatagyulladás esetén. Remek fiatalító, hiszen akadályozza a Q-10 koenzim mennyiségének természetes csökkenését, egyúttal nyugodt alvást biztosít és kisimítja a ráncokat. A kombucha tea helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, megelőzi a vese- és hólyagkövek kialakulását, kezeli az ekcémát, a napégést, a potenciazavarokat és a szürke hályogot, fokozz a hajnövekedést, javítja a közérzetet. Rák ellen is sikerrel alkalmazható, a kombucha tea akadályozza a rákos sejtek szaporodását, valamint semlegesíti a daganatok kialakulásában, a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, illetve az öregedésben is szerepet kapó szabad gyököket.

Mit mond a tudomány?

A kombucha tea oxidatív stressz ellenes hatására, és májvédő képességére találtak bizonyítékot az indiai Jadavpur University kutatói. Mint a Pathophysiology orvosi szaklapban közölt tanulmányból kiderül, a kombucha teának köszönhetően jelentősen javul a májsejtek ellenálló képessége a méreganyagokkal és a szabad gyökökkel szemben.

Felhasználása

  • Méregtelenítés
  • Immunerősítő
  • Rákmegelőzés
  • Lúgosítás
  • Bőrproblémák (ekcéma, ráncosodás)
  • Napégés
  • Hajvesztés
  • Bakteriális fertőzések
  • Keringési betegségek
  • Májbetegségek
  • Bélflóra helyreállítása

(koko)