Ernestine Shepherd, a 82 éves női testépítő-versenyző

Ernestine Shepherd, a 82 éves női testépítő-versenyző

Íme az idős testépítő hölgy Ernestien Sheperd aki 56 évesen kezdett edzeni. Vele beszélgettünk, arról, hogyan lépett a fitnesz útjára, mi motiválta, hogy világbajnoki babérokra törjön és arról, mit eszik egy átlagos napon.

Ernestine Sheperd mindn egyes nap 2 óra 30 perckor ébred és egy 10 mérföldes kocogással indítja napját. Ezután megcélozza az edzőtermet, ahol 7 30 kor kezdi szokásos egy órás edzésrutinját.

A Baltimore-i hölgy 2011-ben a Guinness rekordok könyvébe is beírta a nevét, mint a világ legidősebb női testépítő-versenyzője. Lenyűgöző kockahasa, beton kemény bicepsze mellett az is említésre méltó, hogy napi 3-4 óránál nem alszik többet.

A mozgás 56 éves korában, hosszú kihagyás után vált újra a mindennapjai részéve. Egy fiatalkori autóbaleset miatt ugyanis az iskolai testnevelés órák óta nem sportolt semmit. A hölgy mobilja a Rocky főcímdalával jelezi, hogy bejövő hívása van. „Ha telefonon keresnek, a Rocky dala szólal meg, mert ő nagyon inspirálóan hatott rám. Az, ahogyan újrakezdte életét, és az hogy milyen buzgón itta a nyers tojásfehérjéket, akárcsak én, én is a Rocky miatt iszom őket.”- nyilatkozta.

Elképesztő erőnléte és edzésprogramja mellett –melyet már csak végigolvasni is igen kimerítő- napi ötször-hatszor eszik. Reggelire leggyakrabban zabkását fogyaszt egy kis marék dióval és ananászpürével. Ebédje hajában főtt krumpli csirkével és aszparágusszal. Ezt követi némi barnarizs, pulykahús és bab. Mindezek után pedig édesburgonya, tonhal és spenót vannak terítéken. Mindezeket még kiegészíti napi 8 folyékony tojásfehérje.

Vacsora után este 10 körül lefekvéshez készülődik, ám saját bevallása szerint sokszor fél 11-ig fent marad, mindösszesen három órát szánva alvásra.

„Úgy gondolom, nekem ennyi idő bőven elég. Nem szoktam napközben pihenni. Boldog vagyok hogy így élhetek és Istennek hála van hozzá elég energiám és kitartásom.”

A kérdés már csak az, mi vette rá az 56 éves főiskolai recepcióst, aki a „csokoládé és gyorséttermek megszállottja volt” az életmódváltásra. Egy teljesen hétköznapi pillanat volt , olyan mely csaknem mindannyiunkkal előfordul életünk során: kínosan érezte magát, mikor egy közeli esemény kedvéért fürdőruhát kellett felvennie.

Mivel Ernestine és testvére, Velvet változtatni szerettek volna elhatározták, hogy lejárnak a helyi edzőterembe, hogy formába lendüljenek.

Az azonnal látható változás ellenére Ernie nem azonnal szeretett bele a sportba. „ Akkor az hír járta, hogy ha nőként nehéz súlyokat emelünk, elférfiasodunk. Ebből én nem kértem.”

Velvet volt az, aki versenyezni kezdett és motiváló beszédeket is tartott. Kezdeti vonakodása ellenére így Ernie is csatlakozott testvéréhez, így aztán egyforma, csupán színben eltérő edző szettjeikben emelték a súlyokat.

Később azonban Velvet agyvérzéssel kórházba került és elhunyt. Halála előtt megígértette Ernie-vel, hogy tartja magát a közösen tett fogadalmukhoz miszerint motiválni fogják az embereket a mozgás szeretetére és elfoglalják méltó helyüket a Guiness rekordok könyvében. Testvére elvesztése után Ernestine először mély depresszióba süllyedt, ám később megtalálta életcélját a Velvetnek tett igéretben. 2010-ben elnyerte a világ legidősebb nő i testépítője címet, majd személyesen utazott rómába, hogy átvegye a kitüntetést.

Egy évvel később E. Wilma Conner megdöntötte rekordját, ám Ernie egy percig sem bánta. Irigykedés helyett örült a vetélytársa sikerének és annak, hogy eredménye motivlólag hatott a másik hölgyre, hiszen Velvettel éppen ez volt a céljuk.

A mélyen vallásos Ernie úgy tartja, mindennap hálásnak kell lennie egészégéért és még ha diétája szigorúnak is hangzik, ő élvezi azt is.”Mindennap mielőtt lefekszem, imádkozom az Úrhoz és köszönetet mondok minden egyes napért. Ezután a boldogságért, amit megélhetek. Persze, vannak napok, mikor nem vagyok vidám, de összességében az életem rendben van. Az egészséges étkezés a résszemmé vált, a depressziómból és pánikrohamaimból a rendszeres séták hoztak ki. És mindezek mellett köszönetet mondok a sok emberért ,akik körülvesznek és a szeretetért, amit tőlük kapok, ez rengeteg erőt ad.

Azt állítja, csodálatos családja – 60 éves férje és fia – mellett a templomi közösség és tanítványai segítik át a nehéz időszakokon. „ Nagyon sokat köszönhetek nekik, a férjem és fiam száz százalékban támogat. Nem tudom, hol lennék nélkülük, bármibe is kezdtem, mindenben mellettem álltak.”

Eredményei ellenére is van még egy dolog a bakancslistáján, amire nagyon vágyik. „ Szeretnék találkozni a példaképemmel Oprah Winfrey-vel. A televíziós legendával már Skype-on keresztükl sikerült is beszélnie, ami „igazán izgalmas” volt. Ám Oprah szereplése után aCNN csatornán futó HarrY Connick Show-ban személyesen is szeretne beszélni kedvencével. „ Remélem, egyik utazásom vagy edzésem előtt lesz alkalmam kezet fogni vele, ő egy csodálatos hölgy. nagyon közel áll a szívemhez.”

Ernie jelenleg országszerte tart motivációs beszédeket, valamint edzéseket is saját, helyi órái mellett, ahol 20 évestől a 80 évesig minden korosztály részt vesz. Valamint fél maratonokat is fut.

Hogy mit tanulhatnak meg Ernie példáján azok, akiknek tervei közt szerepel, hogy formába lendülnek?

„ Először is egy orvosi rutinvizsgálat javasolt mielőtt bárki belevág az edzésbe. Ha az orvos nem lát akadályt, érdemes elkezdeni egy szimpla séta programmal, mert az nagyon jót tesz az egészségnek.

Ne akarjunk azonnal 10 mérföldet futni, legyünk türelmesek és következetesek. Ezután elkezdhetünk súlyokat emelni az edzőteremben, de mindig legyen velünk valaki, aki ért a sporthoz, hogy elkerüljük az esetleges sérüléseket.”

Végül pedig, az egészséges étkezés nagyon fontos , de önmagában nem elég. A folyadékbevitelre is oda kell figyelni. Ernie napi 8 x 3dl pohár vizet javasol.

(Independent)