szo. dec 3rd, 2022

“Nem akartam műtőasztalra feküdni.”

Évát a súlyfelesleg is nagyon zavarta, de ennél jobban aggasztotta, hogy csípő protézist javasoltak orvosai a szűnni nem akaró fájdalmak kiküszöbölésére. Nem akart műtőasztalra feküdni, így más megoldás után nézett.

“Csípőmmel, térdemmel már 15 esztendeje szenvedtem. A közeli villamosmegállóig sem bírtam elmenni úgy, hogy ne kelljen leülnöm” – kezdi történetét Éva.

Fogytam ugyan, de a tüneteim maradtak.

A súlyom 98 kilóról indult, jelenleg 66 vagyok a 174 centis magasságomhoz. Öt ruhaméretet fogytam négy hónap alatt. Korábban tipikus magyar étkezéseink voltak: kocsonya, pacal, pörkölt, csupa zsíros étel. Idővel éreztem, hogy ez így nem jó, és fogyókúrát kezdtem önállóan. Nem fogyasztottam szénhidrátot, és négy hónapja leszoktam nagy kedvencemről, a csokiról is. A váltás óta másképp érzem az ízeket is:a csoki már túl édes nekem, és az ételek valódi ízét érzem végre. Ettől a diétától fogytam ugyan, de a tüneteim maradtak. Orvostól orvosig jártam évekig, a cipőmet sem tudtam önállóan felvenni. Semmi nem, használt, sem a kezelések, sem a gyógyszerek. A lábam sem tudtam beemelni a kádba. Az orvosok csípőprotézist akartak beépíteni, mert már nem tudtam járni. Végső elkeseredésemben fordultam az egyik budai fitnesz  teremben tevékenykedő Kovács Istvánhoz. Örömmel fogadott. Azt mondta próbáljunk meg valamit. Néhány felmérő edzés után elkezdtük a személyre szabott edzéseket és diétát.

Minden megváltozott

Mióta edzek miden megváltozott: rollerozok, kerékpározok, sétálok, és gond nélkül lépcsőzök. Fájdalom, fáradtság és levertség nélkül. Reflux betegségem, rekeszizomsérven elmúlt, a vesekövem is szépen zsugorodik. A családom, a barátok támogatnak célom elérésében. Sőt a gyerekek is lejárnak már a terembe.

Szorongva léptem először az edzőterembe, vajon mit fognak hozzám szólni a formás, kigyúrt törzsvendégek, de meglepődtem, senki sem foglalkozott velem.

A hasonló gondokkal küzdőknek az ajánlom, hogy ne féljenek edzőterembe járni, tapasztalt szakember segítségét kérni. Sportoljanak rendszeresen, ha lehet akkor mindenképp jól megválasztott edzővel. (gönczi)

By koko

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.