103 éves testépítő

Íme a 103 éves testépítő, MANOHAR AICH, a független India első Mr. Univerzuma. Manohar Aich nevét nem sokan ismerik, pedig szerepe az indiai testépítésben megkérdőjelezhetetlen. Amellett , hogy az Ázsia Játékok(Asia Games) háromszoros aranyérmese, Manoir a második az országban, aki elnyerte a Mr.Univerzum címet, a függetlenedő országban pedig elsőként lett bajnok. Hazájában ebben az időben csak „Zsebherkules” néven emlegették alacsony, mindössze 150 cm-es termete miatt.

Manohar 1912-ben , egy Dhamti nevű kis faluban született, ami ma Banglades része. Az Indiatimes tudósítása szerint a testépítést már akkor elkezdte, amikor még alig volt működő konditerem az országban. A súlyemeléssel a Királyi Légierők tagjaként ismerkedett. Ez időben a börtönt is megjárta: kezet emelt egy angol tisztre, mikor az az indiai megszállást dícsérte. Manohar a börtönben is naphosszat edzett , mire fogvatartói speciális étrendre fogták.

1950-ben, 38 évesen Manohar megnyerte a Mr.Herkules(Mr.Hercules) versenyt. 1951-ben. A Mr. Univerzumon ( Mr. Universe) második helyen végzett, majd egy évvel rá, 1952-ben megnyerte a bajnokságot. Ekkor vált világszerte ismertté.

Akkor is világelső lett, mikor sikerült elszakítania egy 125 kg súlyú rugót. Az Ázsia Játékokon három érmet szerzett: egyet 1951-ben Új-Delhiben, egyet 1954-ben Manilában, majd egyet 1958-ban Tokio-ban. Emellett még számos testépítő versenyen megmérette magát. Utoljára 2003-ban, 90 évesen lépett színpadra.

A most 103 éves Manohar jelenleg Kalkatában él. Boldog és elégedett, legszebb éveire pedig egy nagy –(igaz már fogatlan) mosollyal emlékszik vissza. „ A legszebb emlékem, mikor megnyertem a versenyeim- mondja a Hindu című lapnak elhaló hangon.

Két fiú és két lány édesapja. Egyik fia egy akharát( szektát) vezet, másik fia egy kalkatai konditerem tulajdonosa. Manohar gyakran idelátogat és szívesen tölti idejét a fiatal testépítők körében.

Forrás: Internet (Kovács)

103 évesen Manohar még ma is edz..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.